Tuesday 1 October 2013

Natrijum i kalijum u ishrani


U stara vremena kuhinjska so ili natrijum hlorid je često korišćena jer je mogla da pomogne u konzervisanju hrane onda kada druge metode nisu još bile dovoljno razvijene. Veza soli i visokog pritiska nije bila poznata. Danas, međutim, možemo čuti na sve strane preporuke – ne solite hranu, kuvajte sa manje soli. Prerađena hrana kao što su: supa u kesici, mesne prerađevine, sirevi, grickalice i soja sos je glavni izvor natrijuma u ishrani i smatra se da doprinosi sa oko 80% ukupnom unosu. Ukoliko bismo uzeli u obzir i količinu u kojoj se određene namirnice unose došli bismo do zaključka da unosu natrijuma doprinose značajno: pica, beli hleb, špagete i peciva iz pekare. Ostatak odlazi na dodavanje kuhinjske soli kuvanim jelima, a veoma mala količina se nalazi u prirodnim namirnicama. Dnevna preporuka za sve ljude koji brinu o svom zdravlju, a naročito za one koji su skloni visokom pritisku je 2,3 grama natrijuma dnevno, što je kafena kašičica soli.

Natrijum ima ulogu u održavanju balansa tečnosti u organizmu. Mehanizam dejstva natrijuma na ćelije organizma, kretanje vode i krvne sudove je vezan za osmotski pritisak. Na primer, kada usolimo pršutu ona se neće pokvariti jer kuhinjska so povuče vodu iz bakterijskih ćelija i one se jednostavno sasuše. Slično se dešava i u organizmu kada unesemo previše soli – natrijum se nađe u krvnim sudovima, naše ćelije gube vodu, voda ulazi za natrijumom u krvne sudove i krvni pritisak raste. Mineral koji pravi ravnotežu, nalazi se u ćelijama i tako održava balans između tečnosti koja se nalazi unutar i van ćelija je kalijum. Kalijum zajedno sa natrijumom utiče na regulaciju krvnog pritiska, kao i na normalno funkcionisanje nervnog sistema i mišića.



Namirnice bogate kalijumom su voće i povrće: kajsija, narandža, banana, paradajz, orašasto voće, krompir (naročito neoljušten), avokado, soja, mleko i mlečni proizvodi, spanać i dinja. Raznovrsnom ishranom se najčešće obezbeđuje dovoljno kalijuma, pa je nedostatak kod zdravih ljudi redak. Nedostatak kalijuma i natrijuma se može javiti kod osoba koje koriste neke diuretike ili pretrpe značajne gubitke tečnosti usled dijareje, znojenja i povraćanja. Tako na primer, trening koji traje duže od sat vremena u vlažnim i toplim uslovima dovodi do gubitka kalijuma i može uzrokovati grčenje mišića i poremećenu srčanu radnju. Šolja soka od narandže ili jedna banana u tim situacijama može nadoknaditi izgubljeni kalijum.

Takođe, povećan unos kalijuma ali pre svega putem prirodnih namirnica se preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom, a dijete koje su bogate kalijumom mogu smanjiti učestalost visokog pritiska i srčanog udara.

Ukoliko bismo uzeli previše kalijuma putem suplemenata javio bi se takav poremećaj srčanog ritma koji bi mogao da uzrokuje i fatalan ishod. Kalijumova so umesto natrijumove se takođe ne preporučuje, osim po zahtevu lekara. Osobe na dijalizi moraju biti na dijetetskom režimu koji strogo ograničava unos kalijuma iz hrane, pošto bubrezi kontrolišu izbacivanje kalijuma iz organizma.

Kao i za sve druge namirnice na tržištu se danas može naći veliki broj preparata egzotičnog porekla sa čarobnim dejstvom. Međutim, bez obzira na to kog je porekla, iz Mrtvog mora ili drugog kraja sveta kuhinjska so je uvek natrijum hlorid. Mala koncentracija pratećih minerala koja se razlikuje u zavisnosti od porekla nema nikakav uticaj na zdravlje. 

SSS.

1 comment: